Stek z Antrykotu z salsą z czerwonej cebuli

 

  • SKŁADNIKI :
  • 2 steki z antrykotu – Uczta Qulinarna
  • 1 cebula szalotka
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • ¼ bakłażana
  • 1 cykoria
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 g sosu do warzyw grillowanych (salsa z czerwonej cebuli)
  • Salsa z czerwonej cebuli:
  • oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  • 1 czerwona cebula
  • sos sojowy jasny
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli):

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie warzyw:

Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która sprawdza się lepiej podczas smażenia od oliwy Extra Vergine, ponieważ nie pozostawia gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillową układamy: cukinię, bakłażana, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.

Przygotowanie mięsa:

Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie, gdy pojawią się ciemne ślady rusztu. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak, aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony. Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej. Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki.

STEK TIMER SOKOŁÓW

Podczas grillowania przydatna może okazać się aplikacja Stek Timer Sokołów. Wystarczy wybrać interesujący nas kawałek mięsa, określić jego grubość i pożądany stopień wysmażenia, a aplikacja udzieli wszelkich instrukcji, jak przygotować idealnego steka.

 

 

 

The product used in the recipe:

Sokołów Uczta Qulinarna ribeye steak

Senior's health

Chef Łukasz Konik
SeeSenior's health

Food choices for diabetics

Chef Dominik Moskalenko
SeeFood choices for diabetics

Livestock breeding quality

SeeLivestock breeding quality

Blog

Health | History | Culture | Science

SeeBlog

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl