Tatar z polędwicy wołowej

 

  • SKŁADNIKI :
  • 1 opakowanie polędwicy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • 2 małe szalotki
  • 50 g kaparów (1 łyżka kaparów)
  • 2 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki
  • olej roślinny (1-2 łyżki)
  • 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogę być kurze)
  • sos Worcester
  • przyprawy: sól, pieprz
  • przyprawa w płynie Maggi
  • sos tabasco
  • tost pszenny

przygotowanie: 

Polędwicę szatkujemy lub mielimy bardzo drobno. Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki oddzielamy od łodyg i drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy wraz z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawiamy kilkoma kroplami Maggi, sosem Worcester, oraz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco.

Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek „Extra Vergine” jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku.

By nadać mięsu wyjątkowej lekkości, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski, tworzyć jednolitą, błyszczącą i pachnącą masę.

Formujemy pożądany kształt na talerzu, dekorujemy ugrillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki.

 

The product used in the recipe:

Uczta Qulinarna Sokołów beef tenderloin

Senior's health

Chef Łukasz Konik
SeeSenior's health

Food choices for diabetics

Chef Dominik Moskalenko
SeeFood choices for diabetics

Livestock breeding quality

SeeLivestock breeding quality

Blog

Health | History | Culture | Science

SeeBlog

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl