Odkrywamy sekrety wołowiny

Wraz z początkiem nowego roku szkolnego, swoje działanie wznowiła Akademia Smaku Sokołów. Tym razem rządni wiedzy i nowych umiejętności blogerzy oraz dziennikarze spotkali się w kultowej restauracji Okrąglak Beef&Beer w Warszawie.

Wraz z początkiem nowego roku szkolnego, swoje działanie wznowiła Akademia Smaku Sokołów. Tym razem rządni wiedzy i nowych umiejętności blogerzy oraz dziennikarze spotkali się w kultowej restauracji Okrąglak Beef&Beer w Warszawie.

Goście Akademii Smaku Sokołów poznawali tajniki zdrowej wołowiny, a przy okazji mieli możliwość spotkania z ekspertem browarnictwa, który zaprosił do świata piwa i jego tajemnic. Było to doskonałe pożegnanie lata z grillem w roli głównej.

Spotkanie rozpoczął Marcin Bałanda - Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Akademia Smaku Sokołów za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi. – mówił, witając blogerów i dziennikarzy, którzy po raz pierwszy mieli okazję gościć na warsztacie Sokołowa. – Cieszymy się, że nasze pomysły trafiają do kolejnych osób, a Akademia rozszerza działanie o kolejne miejsca, takie jak restauracja Okrąglak Beef&Beer.

Merytoryczną część warsztatów rozpoczął Dominik Moskalenko - szef kuchni Okrąglaka oraz ekspert kulinarny firmy Sokołów. W swoim krótkim, połączonym z prezentacją wykładzie, opowiedział uczestnikom, jakim mięsem jest wołowina i jak wygląda proces jej obróbki. Uczestnicy zdobyli praktyczną wiedzę, która pomoże im w codziennych zakupach wybierać najwyższej jakości mięso. Szef kuchni przybliżył też temat sezonowania wołowiny i wyjawił sekret przygotowywania mięsa o idealnej kruchości.

Po teorii przyszedł czas na praktykę. Przy kilku stanowiskach w restauracyjnym ogródku blogerzy i dziennikarze przygotowywali tatara z polędwicy wołowej oraz sałatkę z bavette. Głównymi bohaterami przystawek były produkty z linii Uczta Qulinarna- serii certyfikowanej jakości wołowiny Sokołów, przygotowanej z zachowaniem najwyższych światowych standardów.
Uczestnicy ze zdumieniem przekonywali się, jak łatwo uzyskać restauracyjne, wykwintne smaki niewielkim kosztem pracy .

Po pierwszym, wspólnym posiłku przyszedł czas na wykład zaproszonego gościa – Łukasza Sternickiego z Kompanii Piwowarskiej. Ekspert opowiedział o historii piwa, podstawowych sposobach warzenia i fermentacji oraz przybliżył temat piwnego food pairingu - czyli sztuki dopasowywania gatunków piwa do konkretnych dań i smaków. Po degustacji piw IPA, ciemnego oraz pszenicznego przyszła pora na kolejny punkt programu – przygotowywanie dania głównego.

Zaproszeni goście, pod czujnym okiem Dominika Moskalenko, przygotowali tradycyjnego burgera wołowego oraz steka z antrykotu. Uczestnicy mieli szansę spróbować dwóch rodzajów wołowiny – sezonowanej na sucho oraz mokro. Pierwszy typ charakteryzuje się przechowywaniem elementów mięsa wraz z kością przez kilka tygodni w miejscu o odpowiednich warunkach pod względem wilgotności i temperatury, drugi zaś krojeniem mięsa na części i utrzymywaniem w opakowaniach próżniowych ustalonej wilgotności.

W przygotowaniu idealnej wołowiny może być pomocna aplikacja mobilna Stek Timer Sokołów, przygotowana we współpracy z doświadczonymi ekspertami. Aplikacja zawiera przydatne porady oraz określa precyzyjny czas wysmażenia steka.

Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty

 

Senior's health

Chef Łukasz Konik
SeeSenior's health

Food choices for diabetics

Chef Dominik Moskalenko
SeeFood choices for diabetics

Livestock breeding quality

SeeLivestock breeding quality

Blog

Health | History | Culture | Science

SeeBlog

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl