Sałatka "Smaki dobrego życia"

Sałatka inspirowana Smakami Dobrego Życia

  • SKŁADNIKI :
  • 2 duże garści jarmużu
  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (sól)
  • ok. 200 g Kruchej Wieprzowiny o smaku pieczeniowym SOKOŁÓW
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 nieduże korzenie pietruszki
  • 2 nieduże marchewki (syrop z agawy, sól, zioła prowansalskie, olej rzepakowy)

 

  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 4-5 łyżek oleju lnianego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka listków oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Sokołowską wieprzowinę, przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pieczemy ją w folii w temperaturze 220 stopni, przez 30 min). Kiedy mięso przestygnie wyjmujemy je z opakowania, odkrawamy kawałek potrzebny do sałatki, a następnie rozdzielamy go widelcem kawałek po kawałku, polewając jednocześnie włókna sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Marchewkę i korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok. 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy kilka kropli syropu z agawy oraz szczyptę ziół prowansalskich. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki warzyw ładnie się zarumienią.

Pomidorki przekrawamy na połówki.

Makaron łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, dodajemy jarmuż mięso, podsmażone warzywa oraz pomidorki koktajlowe. Całość wykładamy na półmisek, a na koniec posypujemy pestkami dyni.

DODATKOWE UWAGI:

Do sałatki możecie wykorzystać również Kruchą Wołowinę lub Wieprzowinę z Sokołowa w innych smakach.

Pietruszkę i marchewkę możecie też upiec lub ugotować.

 

Przepis pochodzi z bloga www.justasalad.pl

Senior's health

Chef Łukasz Konik
SeeSenior's health

Food choices for diabetics

Chef Dominik Moskalenko
SeeFood choices for diabetics

Livestock breeding quality

SeeLivestock breeding quality

Blog

Health | History | Culture | Science

Aleksandra Chalimoniuk
SeeBlog

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl