Mus warzywny z domowymi piklami na klasycznej grzance

Więcej niż zwykła grzanka

  • SKŁADNIKI  (na 5 porcji):
  • 2 opakowania pasztetu warzywnego Sokołów „Z gruntu dobre”
  • 1 kalarepa
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 80-100 ml śmietanki 36%
  • Oliwa z oliwek
  • 1 bagietka
  • 1 garść roszponki
  • Sól
  • Pieprz

przygotowanie: 

Śmietankę ubić na luźno. Pasztet zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając do niego śmietanki. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Wodę, ocet jabłkowy oraz cukier doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Kalarepę oraz rzodkiewki pokroić w cienkie plastry i dodać do nich wystudzoną zalewę. Wstawić do lodówki na minimum 15 minut.

Bagietkę pokroić w szerokie kromki, za pomocą pędzelka posmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 5 minut.

Pasztet serwować na zapieczonym pieczywie, dodając na górę pikle oraz świeżą roszponkę.

The product used in the recipe:

pasztet warzywny "Z gruntu dobre"

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl