Karmelizowany schab wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli

Schab wieprzowy z nutą słodyczy

  • SKŁADNIKI  (na 5 porcji):
  • 1 kg schabu wieprzowego Sokołów
  • 2 litry solanki (roztwór wodny, stosunek soli do wody 1:20)
  • 40 g miodu spadziowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 80 g masła
  • Olej roślinny
  • 3 duże czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

przygotowanie: 

Z 100 g soli i 2 litrów wody przygotować solankę. Schab wieprzowy zanurzyć w solance na około 2 godziny. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje o wadze 200 g.

Mięso smażyć na oleju roślinnym, z obu stron, następnie dodać miód oraz świeży rozmaryn. Karmelizować przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Cebulę pokroić na bardzo cienkie piórka, a czosnek posiekać. Całość smażyć na maśle, dodać syrop klonowy, sól, pieprz oraz czerwone wytrawne wino. Gotować na wysokim ogniu, aż do odparowania płynu. Na koniec dodać zimne masło.

The product used in the recipe:

Sokołów boneless pork ham

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl