Necówka pieczona w boczku surowo wędzonym

Doskonała z sosami pieczeniowymi i dodatkami

  • SKŁADNIKI  (porcja dla 6 osób):
  • Polędwica wieprzowa 1 szt., ok. 0,5 kg
  • Mięso mielone 600 g
  • Boczek surowo wędzony 2 op.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 

2 godziny

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Zaczynamy od przygotowania farszu z mięsa mielonego.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli. Gdy cebula zmięknie i stanie się szklista, jest gotowa. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy schłodzoną cebulę, drobno siekany czosnek, tymianek, natkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.

Polędwicę wieprzową warto wcześniej zamarynować w czosnku, świeżym tymianku i świeżo mielonym pieprzu. Polędwicę obsmażamy na gorącej patelni z każdej strony, tak by podczas pieczenia pozostała soczysta wewnątrz. Boczek, plaster po plastrze, przekładamy na kształt siatki. Następnie kładziemy warstwę wcześniej przygotowanego farszu z mięsa mielonego i obsmażoną polędwicę wieprzową. Całość zawijamy na kształt rolady.

Necówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-160 °C przez około 45 minut. Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z sosem pieczeniowym i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

The product used in the recipe:

Sokołów raw bacon

The product used in the recipe:

Sokołów pork tenderloin

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl