Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim

Wielkanocne danie w innej odsłonie

  • SKŁADNIKI  (porcja dla 4-5 osób):
  • Ciasto francuskie 1 op.
  • Biała kiełbasa Naturrino 1 op.
  • Cebula biała 4-5 szt.
  • Biały ser twarogowy tłusty 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 50 g
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 

45 minut

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. Białą kiełbasę kroimy w połówki plastrów i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Farsz jest gotowy.

Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Pomoże to uniknąć niechcianych pęknięć przy rozwijaniu i pracy z ciastem. Ciasto rozwijamy na stole, następnie dzielimy na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość.

Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym serem twarogowym. Następnie smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Na górę kładziemy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem przy pomocy pędzla. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Wykładamy zapiekanki na półmisek.

Smacznego!

The product used in the recipe:

kiełbasa biała Naturrino

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl