Wolno gotowana łopatka wieprzowa w sałatce z pieczonego buraka i brukselki z dresingiem z octu balsamicznego

Sałatka nie tylko na Święta

  • SKŁADNIKI :
  • Wolno gotowana łopatka wieprzowa Pulled Pork Sokołów - 1 sztuka (ok. 400-450 g)
  • Brukselka 300 g
  • Buraki gotowane lub upieczone 100 g
  • Ocet balsamiczny 50 ml
  • Miód 20 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Olej
  • Kiełki grochu lub buraka

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Łopatkę wieprzową wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Rozgrzanie produktu pozwoli na łatwiejsze rozdrobnienie wolno gotowanej wieprzowiny. Po rozdrobnieniu wieprzowinę zalewamy sosem z miodu, octu balsamicznego i oleju. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy. Wieprzowina wchłonie ocet i miód, nabierając nowego smaku i aromatu, idealnie pasującego do buraka i brukselki.

Umytą brukselkę oddzielamy listek po listku, najlepiej do głębszej miski lub naczynia. Następnie dodajemy upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub paski, dodajemy zamarynowaną łopatkę wieprzową.

Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Układamy na półmiski lub talerze, polewamy pozostałym dresingiem do marynowania wieprzowiny, dekorujemy kiełkami buraka lub grochu i podajemy.

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl