Jakiego typu mięsa są szczególnie polecane osobom starszym? Wielu seniorów ma problem z wysokim cholesterolem, miażdżycą i chorobami serca – dlatego ważne, by wybierać produkty mięsne z odpowiednio niską zawartością tłuszczu, np. polędwicę, schab, szynkę. Istotny jest również sposób przyrządzania – należy unikać smażenia i stosować zdrowsze sposoby obróbki termicznej: gotowanie, duszenie, pieczenie. Ze względu na częste kłopoty z gryzieniem, polecane są miękkie dania mięsne, np. przyrządzone na bazie mięsa mielonego (pulpety, pieczeń rzymska, klopsy, spaghetti). Osoby starsze miewają też osłabione poczucie smaku, potrawy warto więc przygotowywać z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół - do mięs idealnie pasować będą np. oregano, bazylia, tymianek czy estragon.

Skąd czerpać białko?
Doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są produkty pochodzenia zwierzęcego.