Sakiewki z kapusty włoskiej z karkówką z ryżem w sosie grzybowym

Tradycyjny smak podany w oryginalnej formie

1 os.
5PLN
45min

składniki

na 1 porcję (koszt ok. 5 zł)

  • karkówka Sokołów 130 g
  • kapusta włoska kilka liści
  • kapary ½ łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ryż 80 g
  • bulion 100 ml
  • grzyby suszone 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Sakiewki

Kapustę włoską sparzyć tak jak na gołąbki. Oddzielić liście. Karkówkę zmielić, dodać kapary. Doprawić do smaku. Liście kapusty nadziewać karkówką. Związać szczypiorkiem. Dusić pod przykryciem przez około 45 minut, podlewając wodą. Ugotować ryż na sypko.

Sos grzybowy

Grzyby ugotować i pokroić w drobną kostkę. Dodać do bulionu. Doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sakiewki podawać z ryżem, polane sosem grzybowym.

Wykorzystany produkt:

karkówka wieprzowa bez kości

Aby ugotowany ryż pozostał sypki, przed gotowaniem należy dobrze opłukać ziarenka ze skrobi, powodującej ich sklejanie.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl