Pierożki z kaszą gryczaną z łopatką wieprzową i sosem śliwkowym

Tradycyjne danie w nowym wydaniu

1 os.
2,3PLN
20min

składniki

na 1 porcję (koszt ok. 2,3 zł)

  • Farsz:
  • Łopatka wieprzowa Sokołów 80 g
  • Kasza gryczana 60 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ciasto:
  • Mąka 125 g
  • Masło 25 g
  • Woda ok. 50 ml (ciepła)
  • Sól
  • Sos śliwkowy:
  • śliwki 2-3 szt.
  • czerwone wino 100 ml

Sposób przyrządzenia

Farsz

Łopatkę wieprzową ugotować do miękkości. Zmielić na grubych oczkach. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Krótko przesmażyć i dodać do kaszy i zmielonej łopatki. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

Masło rozpuścić i dodać do przesianej mąki, a na koniec dodać ciepłą wodę. Wyrobić na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Sos śliwkowy

Wino zagotować. Kiedy alkohol wyparuje, dodać wydrążone i pokrojone na 4 części śliwki. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.

Wykorzystany produkt:

łopatka wieprzowa bez kości Sokołów

Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl