Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami

Nowy pomysł na polędwicę wieprzową

1os.
8PLN
40min

składniki
na 1 porcję (koszt ok 8 zł)

  • polędwiczka wieprzowa 160 g

    soczewica czerwona 2-3 łyżki

    szpinak świeży baby 20 g

    czosnek 1 ząbek

    szalotka 1 szt.

    papryka żółta 1 łyżka

    cukinia 1 łyżka

    rozmaryn świeży

    liść laurowy

    ziele angielskie

    masło

    olej rzepakowy

    bagietka 1 szt.

    natka pietruszki 1 pęczek

    sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Polędwiczkę wieprzową zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Gotować w urządzeniu do gotowania w niskiej temperaturze w 62 C przez około 20 minut.

Polędwiczkę można też ściśle zawinąć w folię spożywczą tworząc tzw. „cukierek” (przyprawy wkładamy do środka) i gotować w garnku, zwracając uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.

Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku.
Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki.

 

 

 

 

Wykorzystany produkt:

polędwiczka wieprzowa Sokołów

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl