Roladki ze schabu z burakiem i fetą

Buraczana przyjemność na okrągło

1os.
8PLN
120min

składniki

na 2 porcje (koszt 1 porcji ok. 8 zł)

  • 300 g schabu Sokołów
  • 500 g buraków
  • 300 g marchewki
  • 50 g fety
  • 1 średnia cukinia
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • szklanka wody
  • 150 g ryżu białego długoziarnistego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

Sposób przyrządzenia

Buraki umyć i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym z pokrywką w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wystudzić i obrać ze skórki.

Schab podzielić na dwa kotlety i cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć pasek fety i kawałki buraka - wystarczy połowa jednego (pokroić w słupki). Zawinąć kotlety w roladki i spiąć wykałaczkami.

Marchewkę podzielić na paski, cukinię w kostkę, chleb również pokroić w kostkę. Do garnka wlać szklankę wody, wrzucić cukinię, marchewkę, chleb i roladki. Dodać liść laurowy. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę. Następnie wyjąć roladki i kilka marchewek z cukinią, resztę zmiksować blenderem, aż powstanie sos. Doprawić w razie potrzeby odrobiną pieprzu, dodać łyżeczkę musztardy i miodu oraz łyżkę sosu sojowego. Wymieszać i włożyć do środka roladki z warzywami. Ugotować ryż.

Resztę upieczonych buraków pokroić w kosteczkę i dodać do nich jogurt naturalny, odrobinę soli i pieprzu. Na talerz wyłożyć roladki i warzywa, sałatkę z buraków. Ryż polać sosem.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
www.kulinarnamaniusia.pl

 

 

 

 

 

Wykorzystany produkt:

schab wieprzowy bez kości Sokołów

Aby ugotowany ryż pozostał sypki, przed gotowaniem należy dobrze opłukać ziarenka ze skrobi, powodującej ich sklejanie.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl