Pulpety z wołowiny i kaszy, na puree marchewkowym, z dodatkiem zielonych warzyw

Tradycyjne danie z akcentem orientalnych przypraw i mięty

1os.
6PLN
60min

składniki

na 4 porcje (koszt 1 porcji ok. 6 zł)

  • PULPETY:
  • 300 g karkówki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów S.A.
  • 100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 ml wody do kaszy
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki zmielonych ziaren złotego lnu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonych listków mięty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 l bulionu jarzynowego albo wołowego
  • PUREE:
  • 600 g marchewek
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
  • do smaku - odrobina soli i ew. cukru
  • WARZYWA:
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona
  • 1 średnia, szczupła, zielona cukinia
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku - odrobina soli i ew. cukru
  • dodatkowo - kilka gałązek świeżej mięty

Sposób przyrządzenia

Pulpety

Mięso zmielić. Kaszę przesypać do rondelka, zalać wodą i gotować do wchłonięcia płynu - powinna być jeszcze twardawa. Przestudzić ją i dodać do zmielonego mięsa. Dodać jajko, odrobinę zimnej wody, mielony len, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wyrobić masę aż stanie się zwarta i kleista. Rękami zwilżonymi zimną wodą nabierać porcje mięsa i formować w kule wielkości dużych orzechów włoskich.

W szerokim rondlu zagotować bulion. Włożyć pulpety i dusić je na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut. W połowie duszenia obrócić pulpety (ostrożnie - są bardzo delikatne i mogą się rozpaść).

Puree z marchewki

Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Dusić krótko z dodatkiem wody, oleju i odrobiny cukru oraz soli. Kiedy nieco zmięknie, zmiksować na gładkie puree. Doprawić do smaku kurkumą, cynamonem i imbirem.

Zielone warzywa

Obieraczką do warzyw pociąć cukinię wzdłuż na szerokie wstążki, razem ze skórką. Mrożoną fasolkę wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody i 1 łyżkę oleju. Dusić kilka minut aż nieco zmięknie, ale pozostanie jędrna. Pod koniec duszenia na wierzchu ułożyć paski cukinii – dusić jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec oprószyć warzywa odrobiną soli i cukru.

Na środek talerzy nałożyć porcje puree z marchewki. Na puree ułożyć po 3 pulpety, polewając je niewielką ilością bulionu, w którym się dusiły. Mięso i marchewkę obłożyć fasolką i wstążkami cukinii. Całość posypać posiekaną miętą.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
smacznapyza.blogspot.com

 

 

 

 

Wykorzystany produkt:

karkówka wołowa Uczta Qulinarna Sokołów

Kasza gryczana palona (prażona) ma bardziej wyrazisty smak niż niepalona, jednak jest mniej wartościowa (w procesie podgrzewania ginie część witamin).

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl