Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami

Biała kiełbasa niestandardowo podana

1os.
4PLN
40min

składniki

na 4 porcje (koszt 1 porcji ok. 4zł)

  • 500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów

    1l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)

    1 mała cukinia

    4 pieczarki

    2 cebule białe

    1 czerwona papryka

    przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany

    1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw

Sposób przyrządzenia

Kiełbasę białą wieprzową Sokołów naciąć pod skosem, tworząc krateczkę.Cebulę pokroić w piórka, pieczarki - „na cztery”. Cukinię pokroić „na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę pokroić na pół, a później w paseczki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć ok. 1 minutę. Dorzucić cukinię, paprykę i pieczarki. Smażyć wszystko 3 minuty. Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa, a na nich - kiełbaski. Wszystko zalać passatą pomidorową. Delikatnie wymieszać, posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku

Piec 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
www.sajkofankasmaku.pl

 

Wykorzystany produkt:

kiełbasa biała wieprzowa Sokołów

Do smażenia nie powinno używać się olejów wielonienasyconych, czyli np. słonecznikowego, lnianego, z pestek dyni.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl