Roladka ze schabu z migdałami, z malinami i kaszą jaglaną

Doskonała propozycja na uroczysty obiad

1 os.
6,6PLN
30 min

składniki

na 1 porcję (koszt ok. 6,6 zł)

  • schab Sokołów 120 g
  • jarmuż 1 duży liść
  • migdały całe 1 łyżka
  • maliny mrożone 3 łyżki
  • kasza jaglana 100 g
  • cebula 1 szt.
  • brokuł 3 duże różyczki
  • pomidor truskawkowy 3-5 szt.
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • wino czerwone 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Roladka ze schabu

Liść jarmużu podgotować przez około 2-3 minuty. Schab rozbić cienko, jak na kotlet schabowy. Przyprawić solą i pieprzem. Faszerować liściem jarmużu, migdałami oraz 1 łyżką malin. Zawinąć w roladkę. Następnie całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w 1600C przez około 30 minut.

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną ugotować na sypko (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Cebulę i brokuł posiekać w drobną kostkę, pomidory pokroić na 4 części. Rozgrzać w rondlu olej rzepakowy. Przesmażyć najpierw cebulę, następnie brokuł. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pomidory i na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos malinowy

Wino zagotować z miodem. Kiedy alkohol wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki malin. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.

Wykorzystany produkt:

schab wieprzowy bez kości Sokołów

Do smażenia nie powinno używać się olejów wielonienasyconych, czyli np. słonecznikowego, lnianego, z pestek dyni.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl