Delikatna szynka wieprzowa w aromatycznym sosie śliwkowym

Świąteczna nuta na co dzień

1 os.
5PLN
80min

składniki

na 2 porcje (koszt ok. 10zł)

  • 350 g szynki Sokołów
  • garść śliwek suszonych
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 średnie marchewki
  • 6 różyczek brokułu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 100 ml wody i piec pod przykryciem przez 70 minut w 200C. Po 60 minutach dodać suszone śliwki. Po 70 minutach zwiększyć temperaturę do 220C, zdjąć przykrywkę i piec jeszcze przez 10 minut. Powstały podczas pieczenia płyn wlać do naczynia i dodać kilka śliwek z sosu. Blendować aż powstanie aksamitny sos.

Marchewkę pokroić w plasterki i gotować na parze przez ok. 8-10 minut. Brokuł podzielić na różyczki i gotować przez ok. 5 minut. Ugotować kaszę gryczaną.

Upieczoną szynkę pokroić w plastry, polać sosem ze śliwkami. Podawać z kaszą gryczaną i warzywami.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
jakpaczekwmasle.blogspot.com

Wykorzystany produkt:

szynka wieprzowa bez kości

Gotowanie warzyw na parze pozwala zachować pełnię ich smaku i ogranicza ubytek witamin.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl