Pulpety wołowo-marchewkowe z kaszą jęczmienną i warzywami

Doskonałe danie dla wielbicieli mięsa i jarmużu

1 os.
7,5PLN
45min

składniki

na 4 porcje (koszt ok. 30 zł)

Pulpeciki:

  • 400 g mięsa wołowego Sokołów
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • pół pęczka koperku posiekanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Kasza jęczmienna z warzywami:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g jarmużu krojonego
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • miks ziaren (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku 

 

Delikatny dressing z musztardy:

  • 1 łyżeczka żółtej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia

Pulpeciki:

Do dużej miski wrzucić mięso mielone wołowe Sokołów. Dodać posiekany koperek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, łyżeczkę musztardy, olej, wodę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Ułożyć je na papierze do pieczenia, piec przez 20 minut w 200C.

Kasza jęczmienna z warzywami

Kaszę jęczmienną ugotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.

Jarmuż (po usunięciu grubych łodyg) włożyć do głębokiej miski, zalać wrzątkiem. Po ok. 8-10 minutach przelać go lodowatą wodą, by zachował kolor.

Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa smażyć przez 3 minuty na rozgrzanym oleju, dorzucić posiekany czosnek. Krótko smażyć i dodać wcześniej przygotowany jarmuż. Smażyć wszystko przez 5 minut.

Ugotowaną i dobrze odcedzoną kaszę dorzucić do warzyw. Wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać miks ziaren, np. sezamu i pestek dyni. Smażyć razem jeszcze przez minutę.

Dressing

Wszystkie składniki dresingu wymieszać trzepaczką (lub zblendować).

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
sajkofankasmaku.pl

Wykorzystany produkt:

mięso mielone wołowe Sokołów

Z liści jarmużu wytnij twarde, grube elementy łodyg.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl