Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów

Pyszna ligawa wołowa z owocową nutą

1 os.
8PLN
180min

składniki

na 1 porcje (koszt ok. 8 zł)

PIECZEŃ

  • ok. 1200 g ligawy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów S.A.
  • 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • garstka suszonej żurawiny
  • 2 winne jabłka
  • 200 ml wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

KASZA

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

CIEPŁA SAŁATKA

  • 100 g jarmużu - waga liści po usunięciu grubych nerwów
  • 200 g różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • do smaku – sól

Przygotowanie

Pieczeń

Bardzo ostrym, wąskim nożem zrobić w mięsie trzy nacięcia, przebijając się przez środek kawałka wzdłuż prawie na wylot. Morele i śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki. Każde nacięcie wypełnić jednym rodzajem owocu. Ligawę natrzeć pieprzem młotkowanym i tymiankiem, skropić octem winnym. Szczelnie przykrytą odstawić do lodówki na 12-24 godziny (co jakiś czas mięso przekręcać). Następnego dnia osuszyć delikatnie, tak żeby nie zetrzeć przypraw, oprószyć solą.

Obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju. Obrane i pokrojone jabłka wsypać na dno naczynia żaroodpornego. Na jabłkach położyć obsmażone mięso, wlać gorący wywar jarzynowy. Piec pod przykryciem w 120C przez 3 godziny (w połowie czasu pieczenia przekręcić mięso). Po upieczeniu zlać sos, razem z rozpadającymi się jabłkami, do rondelka. Mięso zostawić w przykrytym naczyniu na ok. 20 minut. Do zlanego sosu dodać 3 łyżki podgotowanej kaszy jaglanej i gotować na silnym ogniu aż odparuje przynajmniej o ¼, a następnie zblendować.

Pietruszkowa kasza jaglana

Kaszę przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą tak żeby była przykryta, zagotować i ponownie odcedzić. Umieścić w garnku, wlać 1 szklankę gorącej wody i olej, gotować na małym ogniu, aż będzie prawie miękka. Trzy łyżki podgotowanej kaszy odłożyć do sosu.

Obraną pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Do kaszy dosypać korzeń pietruszki, gotować aż pietruszka zmięknie, a kasza będzie miękka. Wymieszać z natką i doprawić do smaku odrobiną soli.

Ciepła sałatka z jarmużu i brokułów

Z liści jarmużu usunąć grube nerwy, a blaszkę liściową pokroić w grube paski. Czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, po chwili jarmuż. Wlać kilka łyżeczek wody i dusić 3-5 minut. Dorzucić różyczki brokułu, oprószając je szczyptą cukru. Całość dusić 3-4 minuty, posolić do smaku.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
smacznapyza.blogspot.com

Wykorzystany produkt:

ligawa Uczta Qulinarna Sokołów

Aby pozbyć się gorzkawego smaku kaszy jaglanej, przed gotowaniem upraż ją na suchej patelni, mieszając aż zacznie ładnie pachnieć a ziarna staną się jaśniejsze.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl