Klopsiki z kaszą jaglaną i warzywami

Codzienne danie w niecodziennej formie

1 os.
8PLN
90min

składniki

na 2 porcje (koszt ok. 16 zł)

  • 300 g szynki wieprzowej Sokołów

    1 marchewka

    200 g cukinii

    mały brokuł

    1 gałązka selera naciowego

    sól i pieprz

    łyżka ziół suszonych - bazylia, majeranek

    szklanka kaszy jaglanej

    łyżka oleju

Sposób przyrządzenia

Klopsiki

Szynkę zmielić, przyprawić odrobiną soli, pieprzem, bazylią i majerankiem. 50 g cukinii zmiksować z kawałkiem brokułu (wystarczą dwie małe różyczki) i dodać do mięsa. Uformować małe klopsiki. Marchewkę, cukinię i seler pokroić w plastry, brokuł podzielić na małe różyczki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, posypać solą, pieprzem oraz ziołami. Na wierzchu ułożyć klopsiki, zalać szklanką wody. Piec w zamkniętym naczyniu przez godzinę w 200 C.

Kasza jaglana z warzywami

Kaszę przepłukać zimną wodą, a następnie - gorącą, przegotowaną wodą. Kaszę ugotować (w proporcjach 1:2 – szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Dodać szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut; następnie odstawić na 10 minut, aby kasza wchłonęła całą wodę.

Kaszę podawać z warzywami i klopsikami, polanymi sosem powstałym z warzyw.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com

Wykorzystany produkt:

szynka wieprzowa bez kości

Aby pozbyć się gorzkawego smaku kaszy jaglanej, przed gotowaniem upraż ją na suchej patelni, mieszając aż zacznie ładnie pachnieć a ziarna staną się jaśniejsze.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl