Antrykot wołowy z sosem szczypiorkowym, podawany z puree z brokułu i marchwi, z olejem lnianym

Efektowne połączenie mięsa i warzyw

1 os.
11 PLN
20 min

skladniki

na 1 porcję (koszt ok. 11 zł)

  • antrykot wołowy Sokołów 160 g
  • brokuł 5 dużych różyczek
  • marchew 2 szt.
  • olej lniany 3-4 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • szczypior 1 mały pęczek
  • ocet winny jabłkowy 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek suszony
  • rozmaryn suszony
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Antrykot wołowy

Sporządzić marynatę: olej lniany połączyć z pieprzem, solą, tymiankiem i rozmarynem, następnie całość zblendować. Marynatą pokryć antrykot. Pozostawić na minimum godzinę, po tym czasie marynatę zebrać. Mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez około 2 minuty.

Puree z brokułu

Brokuł ugotować do miękkości. Zblendować na gładko. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Puree marchwiowe

Marchew ugotować do miękkości. Zblendować na gładko. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Sos szczypiorkowy:

Ustawić kąpiel wodną. Dodać do miski żółtko, mieszać aż zgęstnieje (co jakiś czas sprawdzać czy woda nie za mocno się gotuje). Kiedy żółtko zmieni swoją gęstość, dodać ocet jabłkowy. Ubijać jeszcze w kąpieli wodnej. Następnie wlewać cienkim strumieniem olej lniany. Mieszać tak długo, aż całość będzie gęsta. Doprawić do smaku. Na koniec dodać drobno posiekany szczypior.

Wykorzystany produkt:

antrykot wołowy Uczta Qulinarna

Gałkę muszkatołową najlepiej kupić w całości i ścierać przy pomocy niewielkiej tarki potrzebną ilość.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl