Polędwica wieprzowa z włoską szynką i orzechami, podawana z kaszą pęczak z warzywami

Danie ze śródziemnomorskim akcentem

1 os.
8 PLN
30 min

skladniki

na 1 porcję (koszt ok. 8 zł)

  • polędwiczka wieprzowa Sokołów 160 g
  • szynka Sokołów Per Gusto 20 g
  • orzech włoski 2 łyżki
  • kasza pęczak 80 g
  • cukinia 2 łyżki
  • papryka żółta 2 łyżki
  • marchew 1 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Roladka z polędwiczki wieprzowej

W polędwiczce wieprzowej naciąć środek cienkim nożem, uważając przy tym, aby nie przeciąć polędwiczki. Środek nafaszerować orzechem włoskim. Przyprawić tylko świeżo mielonym pieprzem. Na folii aluminiowej ułożyć plastry szynki, tak by zakładały się maksymalnie 1 cm. Ułożyć polędwiczkę na szynce. Zwinąć szynkę, tak by przykryła całą polędwiczkę. Zawinąć roladkę w folię aluminiową – mocno, tak aby powstał tzw. cukierek. Piec w 1800C przez około 15-20 minut.

Kasza pęczak z warzywami

Kaszę ugotować na sypko (na jedną szklankę kaszy dwie szklanki wody). Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę i przesmażyć je na oleju rzepakowym. Dodać kaszę, posypać natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykorzystany produkt:

szynka per Gusto

Do smażenia nie powinno używać się olejów wielonienasyconych, czyli np. słonecznikowego, lnianego, z pestek dyni.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl