Pieczona cielęcina z soczewicą z warzywami z sosem vinaigrette

Dla zwolenników delikatnego smaku mięsa

1 os.
10PLN
30min

składniki

na 1 porcję (koszt ok. 10 zł)

  • udziec cielęcy Sokołów 140 g
  • soczewica 80 g
  • cukinia 100 g
  • bakłażan 100 g
  • marchew 50 g
  • papryka żółta 50 g
  • cebula czerwona 1 szt.
  • olej rzepakowy do smażenia 1-2 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z wyciśniętej połowy cytryny
  • orzech włoski 1 duża łyżka
  • woda 2 łyżki
  • papryka słodka w proszku
  • tymianek suszony
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Pieczona cielęcina

Cielęcinę zamarynować w soli, pieprzu, w papryce oraz świeżym tymianku. Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny. Piec do miękkości w 1400C przez minimum 2 godziny.

Soczewica z warzywami

Ugotować soczewicę do miękkości. Rozgrzać olej rzepakowy. Smażyć krótko warzywa pokrojone w drobną kostkę (cukinia, bakłażan, marchew, papryka żółta, cebula czerwona). Wymieszać soczewicę z warzywami. Doprawić do smaku.

Vinaigrette

Do naczynia z zakrętką dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz, wodę, sok z wyciśniętej cytryny oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Całość zakręcić i mocno potrząsać, tak aby wszystkie składniki połączyły się w vinaigrette.

Wykorzystany produkt:

udziec cielęcy

Czas pieczenia należy każdorazowo dostosować do wagi mięsa.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl