Dlaczego mięso i wędliny są ważne w diecie cukrzycowej?

Mięso i wędliny mają szczególne właściwości, dzięki którym są dla diabetyków bardzo ważnym – a nawet bezcennym składnikiem codziennej diety.

Mięso i wędliny mają szczególne właściwości, dzięki którym są dla diabetyków bardzo ważnym – a nawet bezcennym składnikiem codziennej diety. Przede wszystkim mają niski indeks glikemiczny ze względu na niską zawartość węglowodanów (jedynym węglowodanem obecnym w mięsie jest glikogen). To nie jedyna ich zaleta – są również istotnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso, podobnie jak błonnik, obniża indeks glikemiczny potraw, przygotowywanych na przykład na bazie kasz, makaronów, z dodatkiem warzyw lub owoców. Diabetycy z pewnością powinni więc uwzględniać mięso i wędliny w swoim codziennym jadłospisie.

Nie każde mięso jest jednak dla cukrzyków odpowiednie. Biorąc pod uwagę zależność między cukrzycą a otyłością, powinni oni unikać tłustego mięsa oraz wędlin z tłuszczem (widocznym oraz ukrytym). Jakie mięsa i wędliny są więc zalecane w diecie cukrzycowej? Diabetycy bez obaw mogą sięgać po chudą wołowinę, cielęcinę, schab i szynkę (pieczone, duszone bądź gotowane), mięso drobiowe bez skóry (np. udziec z indyka, pierś z indyka, kurczaka, kaczki, gęsi, tusza królika). Polecane są też dla nich chude wędliny wysokiej jakości, bez dodatków glutenowych (szynka, polędwica, sucha kiełbasa, parówki z wysoką zawartością mięsa).

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl