Podstawowe zasady diety cukrzycowej

Często diagnoza cukrzycy jest odbierana jako wyrok i konieczność zmagania się do końca życia z restrykcyjnymi zasadami żywieniowymi. Tymczasem diabetycy nie muszą sobie wszystkiego odmawiać, a ich dieta powinna uwzględniać reguły zbilansowanego, właściwego żywienia, które obowiązują również osoby zdrowe.

Dieta (obok leków i aktywności fizycznej) jest niezwykle ważnym elementem leczenia cukrzycy. W dużym skrócie można powiedzieć, że jej podstawą jest sztuka utrzymywania odpowiednich proporcji oraz rezygnacja ze złych nawyków żywieniowych.

Najważniejsze zasady diety osób chorych na cukrzycę to:

  1. Regularne posiłki (3-5 niezbyt dużych posiłków dziennie, przy cukrzycy typu 1 6-7 posiłków dziennie).
  2. Przestrzeganie określonego, dziennego zapotrzebowania na kalorie.
  3. Zbilansowanie diety – ważna jest nie tylko kaloryczność, indeksy glikemiczne i wymienniki węglowodanowe produktów, lecz także zawartość błonnika, białka, witamin, wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz pozostałych składników.
  4. Spożywanie minimum 1,5 litra wody dziennie.
  5. Ograniczenie węglowodanów prostych, w tym cukrów.
  6. Stosowanie właściwych technik kulinarnych (gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie bez obsmażania, grillowanie – wyłącznie na tackach).

Przeciwwskazane jest smażenie i rozgotowywanie potraw.
Przestrzeganie tych zasad, w połączeniu z większą aktywnością fizyczną, jest szansą na zdrowsze i lepsze życie.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl