Mięsne szaszłyki z sezonową kolorową sałatką

Idealne w sezonie grillowym

skladniki

  • 500 g wieprzowiny Sokołów
  • czosnek
  • papryka czerwona
  • cebula czosnkowa
  • sos sojowy
  • pieprz cytrynowy

Sałatka:

  • szpinak ogrodowy
  • sałatka strzępiasta
  • groszek zielony
  • ogórki gruntowe
  • wczesne truskawki
  • olej rzepakowy
  • trawa cytrynowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Zmielić wieprzowinę, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, papryką, przyprawić. Nakładać mięso na szaszłyki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Grillować.

Sałatka - wymieszać sałatę, szpinak, groszek, przyprawy - w ulubionych proporcjach. Dodać pokrojone w cząstki truskawki.

Podawać szaszłyki z sałatką i grillowanym pieczywem.

 

Autorka przepisu: Paulina Gałczyńska
Przepis nadesłany w ramach konkursu na potrawę dla diabetyków, zorganizowanego przez Sokołów S.A.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
1 porcja 287 50 11 29 18 3 4

 

 

 

Wykorzystany produkt:

łopatka wieprzowa bez kości Sokołów

Grillowanie pod przykryciem zmniejsza ryzyko przypalenia potrawy, mięso nie wysycha, pozostaje soczyste i kruche.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl