Wołowina marynowana i grillowana z pieczarkami

Nowy sposób na wołowinę

skladniki

  • 500 g łopatki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • świeży imbir
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek około 0,5 szklanki
  • chilli
  • ryż
  • dowolne warzywa - cukinia, pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzenia

Pieczarki przekrój na pół, chili pokrój w plasterki, czosnek, imbir i kolendrę posiekaj.

Wołowinę pokrój na cienkie kawałki i wraz z pieczarkami przełóż do miski. Dodaj połowę oliwy, sól i pierz.

Następnie grilluj po kilka minut z każdej strony.

Pozostałe składniki (chili, kolendrę, czosnek i imbir) przełóż do miski, wlej pozostałą oliwę.

Gdy mięso będzie usmażone, przełóż je wraz z pieczarkami do miski z marynatą. Wymieszaj i odstaw mięso na kilka minut, aby przeszło marynatą. Podawaj z ryżem i warzywami.

 

Autorka przepisu: Marzena Pająk
Przepis nadesłany w ramach konkursu na potrawę dla diabetyków, zorganizowanego przez Sokołów S.A.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
1 porcja 397 30 7 54 10 5 2

 

 

Wykorzystany produkt:

łopatka wołowa Sokołów Uczta Qulinarna

Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl