Polędwiczka z kaszą pęczak oraz botwinka

Pyszny i zdrowy obiad

skladniki

  • 200 g polędwiczki wieprzowej lub polędwicy wołowej Sokołów
  • 100 g kaszy pęczak (przed ugotowaniem)
  • cykoria np. Radicchio
  • kilka truskawek
  • świeże zioła: rozmaryn, oregano, kolendra, tymianek
  • 2 liście sałaty
  • łyżka oliwy i szczypta pieprzu

Sposób przyrządzenia

Wstaw kaszę według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie ukrój steki z polędwicy. Warto wyjąć wcześniej mięso, by miało temperaturę pomieszczenia. W obu przypadkach (wieprzowa lub wołowa) grubości około 1,5 cm. Użyj odrobinę pieprzu oraz wysmaruj je w oliwie.

Nagrzej patelnię i umieść na niej steki. Podsmażaj z obu stron po 1 minucie. Zdejmij patelnię z palnika i odłóż na bok.

Na talerzu ułóż cykorię oraz liść sałaty. Na sałatę wyłóż steki, obok ugotowaną kaszę. Rozłóż zioła (kolendra z kaszą, rozmaryn oraz inne zioła na steku). Na koniec cudowne połączenie wszystkich smaków, czyli świeże truskawki :-)

*Botwinkę najlepiej ugotować wcześniej. Młode buraczki wraz z liśćmi pokrój na kawałki (obrane buraczki w plasterki). Obierz i pokrój w plasterki dwie młode marchewki.

Warzywa zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by przykrył buraczki i marchewkę. Gotuj botwinkę do miękkości (około 1 godzinę). Dodaj mały pęczek poszatkowanego koperku, sok z połowy cytryny, płaską łyżeczkę soli oraz pieprzu.

Autorka przepisu: Anna Wrońska (aniagotuje.pl)
Przepis nadesłany w ramach konkursu na potrawę dla diabetyków, zorganizowanego przez Sokołów S.A.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
1 porcja 588 34 20 68 27 7 2

 

Wykorzystany produkt:

polędwica wołowa Uczta Qulinarna Sokołów

Do przygotowania wołowiny nie używamy tłuczka - wołowiny się nie ubija. Wyjątkiem są bitki i zrazy, ale należy ubijać je bardzo delikatnie.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl