Beef Stroganoff

Propozycja na zdrowy obiad

skladniki

  • 250 g polędwicy wołowej – Sokołów Uczta Qulinarna
  • grzyby mieszane (pieczarki, boczniaki) po 50 g
  • cebula biała lub czerwona 4 szt
  • słodka papryka
  • wywar wołowy 200 ml
  • koncentrat pomidorowy 20 g
  • ogórki kiszone 5 szt.
  • musztarda 20-30 g
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 150 ml
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane 50 g

Sposób przyrządzenia

Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone i boczniaki - w paski, a pieczarki - na kształt ząbków czosnku. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Polędwicę kroimy w drobne paski w poprzek włókien, następnie oprószamy mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso obsypujemy niewielką ilością mąki, a następnie obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła klarowanego.

Obsmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy pieczarki i boczniaki, a następnie przekładamy je do garnka.

Do mięsa i grzybów dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, wywar wołowy oraz wcześniej pokrojone warzywa. Gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz jogurt naturalny (lub kwaśną śmietanę), doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany Stroganoff idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
1 porcja 509 27 15 75 6 6 2

 

Wykorzystany produkt:

polędwica wołowa Uczta Qulinarna Sokołów

Aby ugotowany ryż pozostał sypki, przed gotowaniem należy dobrze opłukać ziarenka ze skrobi, powodującej ich sklejanie.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl