Szynka pieczona z makaronem sojowym i smażonymi grzybami

Klasyczne danie z orientalną nutą

skladniki

  • szynka gotowa do pieczenia Sokołów 1 szt. 700 g
  • makaron sojowy 600 g
  • pieczarki 150 g
  • boczniaki 150 g
  • cebula szalotka 70 g
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki 20 g
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia

Szynkę wieprzową wkładamy do rozgrzanego piekarnika (instrukcja na opakowaniu zewnętrznym).

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia pieczarek na kształt ząbka czosnku, cebulę kroimy w kostkę, boczniaki rwiemy na niewielkie kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której podsmażamy cebulę oraz grzyby na złoty kolor.

We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron sojowy, który po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Do całości dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Upieczone mięso kroimy w plastry i podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem z grzybami.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
cała potrawa 4690 179 215 524,7 7,9    
1 porcja 931 35,9 42,9 105 1,6 1 4

Wykorzystany produkt:

szynka gotowa do pieczenia Sokołów

Czas pieczenia należy każdorazowo dostosować do wagi mięsa.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl