Tatar z ligawy

Klasyka w nowej odsłonie

skladniki

250 g ligawy – Uczta Qulinarna

2 małe szalotki

50 g kaparów (1 łyżka kaparów

2 ogórki konserwowe

natka pietruszki

olej roślinny (1-2 łyżki)

2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze)

sos Worcester

przyprawy: sól, pieprz

przyprawa w płynie Maggi

sos tabasco

tost żytni

Sposób przyrządzenia

Ligawę kroimy lub mielimy bardzo drobno.Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki oddzielamy od łodyg i drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy wraz z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawiamy kilkoma kroplami Maggi, sosem Worcester, oraz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco.

Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwę z oliwek. Ja rekomenduję oliwę „Sansa”, oliwa z drugiego tłoczenia. Oliwa z oliwek „Extra Vergin” jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku.

By nadać mięsu wyjątkowej lekkość, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski, tworzyć jednolitą, błyszczącą i pachnącą masę.

Formujemy pożądany kształt na talerzu, udekorujmy grillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
Cała potrawa 673 64,4 30,6 39,3 6,2    
1 porcja 336,5 32,2 15,2 19,65 3,9 1,5 2,7

Wykorzystany produkt:

ligawa Uczta Qulinarna Sokołów

Oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia jest zbyt intensywna w smaku, dlatego do tatara lepiej wybrać oliwę z drugiego tłoczenia.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl