Sałatka z bavette

Kolorowa porcja zdrowia

skladniki

  • 1 opakowanie bavette Sokołów Uczta Qulinarna
  • 1 opakowanie boczku surowego Sokołów
  • 1 marchewka
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 mango
  • awokado
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g sałaty roszponki
  • sos vinegret
  • czarny sezam
  • olej

Sposób przyrządzenia

Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski. Papryczkę chili pokrojoną wraz z pestkami potrzebujemy do zamarynowania mięsa, ale także do wzmocnienia smaku awokado. Stek bavette przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut.

Cienkie plastry boczku układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok 4-5 minut.

Zamarynowaną wołowinę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotawego koloru.

Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z roszponką. Pamiętajmy, by stek po smażeniu chwilę „odpoczął”. Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret. Końcowym efektem dania jest położony na wierzch chrupiący boczek. Całość doprawiamy ziarnami czarnego sezamu.

 Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WWWBT
Cała potrawa 2056 124.4 153.2 69.5 21.5    
1 porcja 514 31.1 38.3 17.37 5.37 1,2 4.6.

Wykorzystany produkt:

bavette Sokołów Uczta Qulinarna

Wykorzystany produkt:

boczek surowy Sokołów

Aby pokrojona gruszka nie ściemniała, skrop ją sokiem z cytryny.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl