Kuchnia na ekranie. Wołowina po burgundzku – „Julie & Julia”

Są takie filmy, które każą człowiekowi iść do kuchni i otworzyć lodówkę w poszukiwaniu jedzenia. Pobudzają apetyt, kuszą zmysły, wciągają widza w fabułę i naprawdę smakują. Jednym z najlepszych filmów o gotowaniu i jedzeniu jest „Julie & Julia”. To jeden z tych wyjątkowych filmów, który można oglądać wiele razy i za każdym razem odkryć w nim coś nowego.

„Julia i Julia” to ekranizacja autorskiej książki Julie Powell, „ Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen”, powstałej na podstawie bloga. Historia dwóch fantastycznych kobiet – Julii Child i Julie Powell, zagranych przez dwie niesamowite aktorki – Meryl Streep i Amy Adams – wciąga bez reszty. Jedyny problem z nim jest taki, że naprawdę nie wiadomo, czy powinien stać w kuchni wśród książek kucharskich, czy w pokoju wśród ulubionych płyt DVD.

Ze wszystkich pysznych rzeczy, które przewinęły się przez ekran podczas tego filmu, jedna potrawa szczególnie przyciąga uwagę. Wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon) w wykonaniu Meryl Streep bezdyskusyjnie zasłużyła na Oscara. Ci, którzy zdecydowali się wypróbować przepis na to danie wiedzą, że tak naprawdę nie jest bardzo skomplikowany, wymaga jedynie trochę cierpliwości.

Wołowina po burgundzku – w domowej kuchni!

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 150 g boczku parzonego
  •  2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 małych pieczarek
  • 15-20 perłowych cebulek
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 200 ml ciężkiego, czerwonego wina
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 rozgniecione liście laurowe
  • Kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką, lub brytfankę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Mięso umyj, wytnij z niego wszystkie błonki, pokrój na grubą kostkę i osusz na ręczniku papierowym.

Z boczku odkrój skórę (nie wyrzucaj), a resztę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię.

Gdy tłuszcz z boczku wytopi się, łyżką cedzakową przełóż boczek na talerz, a na wytopionym tłuszczu ułóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Usmażone mięso dodaj do boczku.

Marchewkę pokrój w krążki, a cebulę w piórka, wrzuć je na tę samą patelnię z tłuszczem. Obsmażaj warzywa przez moment, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Do warzyw dodaj mięso, boczek i skórkę z boczku. Całość obsyp mąką.

Włóż naczynie żaroodporne bez przykrycia na 5 minut do nagrzanego piekarnika.

Po tym czasie wyciągnij je, dodaj liście laurowe, koncentrat pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku. Zalej to bulionem i winem, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj dobrze, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przykryj naczynie i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 120 minut.

Na tłuszczu pozostałym na patelni obsmaż cebulki perłowe i pieczarki.
Po 90 minutach dodaj do mięsa resztę warzyw i piecz jeszcze 30 minut.

Bon appétit!