„Ćwierćfunciak z serem?” Przepis rodem z Pulp Fiction

Amerykańskie przeboje kina sensacyjnego z lat 90-tych, z motywem zagadki, wystrzałową obsadą i świetną ścieżką dźwiękową to prawdziwa uczta dla kinomana. Zjawiskowe dzieła w reżyserii Quentina Tarantino mają już swoje miejsce w kanonie filmowych hitów. Tarantino, kultowe ekranizacje i niezapomniane sceny w gwiazdorskiej obsadzie – to idealny przepis na weekendowe kino domowe.

Filmy Tarantino to nie tylko dawka wielkich emocji, ale też inspirujące kulinarne smaczki. Strudel z „Bękartów wojny”, White Cake z „Django”, a nawet drinki z „Jackie Brown” – mistrzowsko serwowane na ekranie – nie dorównały jednak dwóm najsławniejszym klasykom z „Pulp Fiction”: mlecznemu shake’owi za 5 dolarów i ćwierćfunciakowi z serem.

„Ćwierćfunciak” pojawia się w znakomicie zagranej scenie z udziałem Samuela L. Jacksona (w roli Julesa) i Johna Travolty (Vincent Vega). W legendarnym monologu o „wywieraniu pomsty”, znalazła się też „rola” dla cheesburgera. Reżyser tak gustownie promuje wymyśloną przez siebie sieć burgerów „Big Kahuna Burger”, że nawet ci, którzy nie przepadają za mięsem, poczują ochotę na porządny kawałek wołowiny.

Choć Quentin Tarantino stworzył fikcyjną sieć hawajskich fast-foodów, a burgery z tej knajpki to tylko „reżyserski wymysł”, możecie przygotować to danie w rzeczywistości. Cheesburger rodem z „Pulp Fiction” jest dziecinnie prosty. Do bułki przyda się Wam jeszcze sensacyjny uśmiech i kilka minut na hollywoodzkie efekty!

JAK WYKONAĆ CHEESBURGERA Z „PULP FICTION”?

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
• 4 burgery Sokołów Uczta Qulinarna
• 4 plastry żółtego sera
• 4 liście sałaty
• 4 bułki do burgerów
• ketchup lub ulubiony sos (polecamy sos hawajski – przepis poniżej  )
• dodatki: kilka plastrów pomidora, ogórka, cebuli
• odrobina oleju

PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i gdy odpowiednio się nagrzeje, kładziemy burgery. Smażymy krótko z obu stron.
2. Po przerzuceniu burgerów na drugą stronę, kładziemy na nie plastry żółtego sera.
3. Bułki podpiekamy w temperaturze 170 stopni. przez 5-7 minut
4. Podpieczone bułki wykładamy na talerz, przekrajamy, smarujemy ulubionym sosem. Na to kładziemy burgery, sałatę i inne dodatki np. pomidora, cebulę, ogórka.

Sos hawajski:
• garść koktajlowych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
• 1/2 niedużej cukinii pokrojonej w kostkę
• ćwiartka małego ananasa
• 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
• sól, pieprz, cukier
• 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie dodajemy cebulę i krótko ją przesmażamy.
2. Dodajemy cukinię, ananasa i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
3. Składniki dusimy przez około 20 minut, aż całość będzie odpowiednio miękka.
4. Studzimy sos i miksujemy go na gładką masę blenderem.