Boże Narodzenie w staropolskim stylu w Akademii Smaku Sokołów

Uczestnicy kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję odbyć kulinarną „podróż w czasie”. Spotkanie poświęcone było bożonarodzeniowym potrawom, przygotowanym w staropolskim stylu.

Uczestnicy kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję odbyć kulinarną „podróż w czasie”. Spotkanie poświęcone było bożonarodzeniowym potrawom, przygotowanym w staropolskim stylu. Gościem specjalnym był Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Dwór Ziemiański w Suchożebrach - siedziba sokołowskiej Akademii Smaku – był idealną scenerią do spotkania poświęconego dawnym polskim tradycjom kulinarnym. Pochodzący z połowy XIX wieku dworek, pieczołowicie odrestaurowany staraniem firmy Sokołów, pozwolił poczuć atmosferę minionych epok. Wyjątkowa bożonarodzeniowa aranżacja wprowadziła gości warsztatów w świąteczny klimat.

Spotkanie prowadził Maciej Nowicki, który na co dzień zajmuje się rekonstrukcjami kulinarnymi i odwzorowywaniem przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Maciej Nowicki przekonywał uczestników warsztatów, jak błędne jest przekonanie o prostocie i monotonii kuchni staropolskiej. W dawnych recepturach kucharskich znaleźć można niezwykle wyrafinowane połączenia smaków. Potrawy przygotowywano na bazie wielu produktów, zróżnicowanych składników i przypraw, które rzadko są kojarzone z tradycyjną kuchnią polską – jak szafran, anyż czy bazylia. Uczestnicy warsztatów mogli przekonać się o tym naocznie, wertując wydania starych książek kucharskich – m.in. „Kuchnię polsko-francuską” Antoniego Teslara czy „Kuchnię z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej.

Na organizowanych przez nas warsztatach staramy się prezentować nowe, ciekawe spojrzenie na tematy z zakresu kulinariów, ale też szeroko pojętej jakości życia – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Święta to czas, kiedy zwalniamy tempo, mamy więcej czasu dla siebie i dla najbliższych. To doskonała okazja do celebrowania wspólnego posiłku, chwili oddechu w codziennym zabieganym życiu i odkrywania na nowo bogactwa smaków – także tych nieco zapomnianych, staropolskich.

Maciej Nowicki podkreślał, że polska Wigilia z tradycją dwunastu potraw jest unikatowa w skali światowej, zaś Boże Narodzenie było nie tylko świętem religijnym, ale też kulinarnym. W kuchniach w dawnej Polsce często sięgano po dziczyznę i ptactwo (przepiórki, bażanty, perliczki), a ponieważ Boże Narodzenie przypadało na okres, w którym żywnościowe zapasy nie były już tak obfite – bardzo popularne było wykorzystywanie tzw. „piątej ćwiartki”, czyli podrobów. Wiele potraw było unikalnych pod względem regionalnym i znanych tylko na bardzo niewielkim obszarze.

W części praktycznej gości wspierał również Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali wyjątkowe potrawy. Wołowina z brukselką została podana z wędzoną słoniną oraz fjutem – czyli gęstym syropem z buraków, wpisanym na listę produktów tradycyjnych. W menu znalazł się także szablok – regionalne danie, pochodzące z Kujaw – zupa z fasolą i kapustą kwaśną, z pulpetami królewieckimi. Ogromne zainteresowanie wśród uczestników wzbudziło przygotowanie dania głównego – kaszanki owijanej w siatkę wieprzową, pieczonej i podanej na jarzębinie i bitce ziemniaczanej. Zwieńczeniem był deser w postaci kasztanów w maraschino na budyniu z kaszy, z jabłkowymi zefirkami.

Uczestnicy warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję przekonać się, że stare receptury można doskonale zaadaptować do współczesnych warunków, a przygotowane według nich potrawy uświetnią bożonarodzeniowe spotkania przy stole.

Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie
Sokołów warsztaty Boże Narodzenie

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl