Akademia Smaku Sokołów dla dzieci i rodziców. Wyjątkowe pożegnanie lata

Takiego spotkania w Akademii Smaku Sokołów jeszcze nie było – na kolejne warsztaty kulinarne w Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej zaproszeni zostali blogerzy wraz dziećmi.

Takiego spotkania w Akademii Smaku Sokołów jeszcze nie było – na kolejne warsztaty kulinarne w Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej zaproszeni zostali blogerzy wraz dziećmi. W niezobowiązującej atmosferze garden party - idealnej dla takiego grona gości, uczestnicy zdobywali informacje na temat diety dla dzieci i wspólnie gotowali. Gościem specjalnym była Daria Ładocha – ekspertka z dziedziny żywienia dzieci, prowadząca program „Ugotuj mi mamo” w Kuchni+.

Akademia Smaku Sokołów dba o rozwój sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami, a jej eksperci dużą uwagę poświęcają grupom o szczególnych wymaganiach dietetycznych. Tematem warsztatów zamykających letni sezon była zbilansowana i zdrowa dieta dla dzieci.

W warsztatach uczestniczyli blogerzy i zwycięzcy zorganizowanego przez Akademię Smaku Sokołów konkursu na danie piknikowe wraz z dziećmi. Spotkanie odbyło się w malowniczym parku, otaczającym Dwór Ziemiański w Woli Suchożebrskiej. Na początku warsztatów goście zostali zaproszeni na krótką wizytę do przynależącego do Akademii ogrodu, w którym uprawiane są warzywa, owoce i zioła. Dzieci mogły samodzielnie zebrać paprykę, pomidory, fasolkę, miętę i inne składniki, które zostały wykorzystane do przygotowania wspólnego posiłku.

Merytoryczną część warsztatów poprowadziła Daria Ładocha – trenerka kulinarna, specjalistka z zakresu diety dla dzieci. Wspólnie z nią dorośli uczestnicy warsztatów poznawali prawdy i mity na temat żywienia dzieci i szukali odpowiedzi na pytania między innymi o budowanie odporności przez prawidłowe odżywianie, o żywienie w czasie infekcji i jakie są najlepsze źródła energii dla maluchów. Daria Ładocha przekonywała też, jak duże znaczenie ma zachęcanie dzieci do poznawania nowych smaków i jak złe skutki przynosi łączenie jedzenia z emocjami. Spotkanie stało się też znakomitą okazją do wymiany doświadczeń między rodzicami.

Jednym z punktów „dziecięcego” programu warsztatów były natomiast kalambury o tematyce kulinarnej, prowadzone przez Agnieszkę Piskałę – dietetyczkę, ekspertkę żywieniową firmy Sokołów.

We wspólnym gotowaniu brali udział zarówno dorośli, jak i dzieci, a wsparciem służyli Daria Ładocha i Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. W warsztatowym menu znalazły się: pasta z białej fasoli z orzechami oraz pasta z suszonych pomidorów (podawane z pasztetem Sokołów Naturrino), sałatka z chipsami mięsnymi Sokołów, awokado i granatem, zupa krem z papryki ze śliwkami i wołowiną oraz polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca. Po wspólnym posiłku był czas na relaks i zabawy na świeżym powietrzu, a także indywidualne rozmowy z ekspertami.

Sokołów warsztaty dla dzieci
Sokołów warsztaty dla dzieci
Sokołów warsztaty dla dzieci
Sokołów warsztaty dla dzieci
Sokołów warsztaty dla dzieci
Sokołów warsztaty dla dzieci

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl