Gotowanie z literaturą. Akademia Smaku Sokołów na II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie

Już po raz drugi Szczebrzeszyn stał się letnią Stolicą Języka Polskiego. Liczne spotkania autorskie ze znakomitymi pisarzami, warsztaty, spektakle, pokazy filmów i koncerty przyciągnęły ponad 13 tysięcy gości.

Już po raz drugi Szczebrzeszyn stał się letnią Stolicą Języka Polskiego. Liczne spotkania autorskie ze znakomitymi pisarzami, warsztaty, spektakle, pokazy filmów i koncerty przyciągnęły ponad 13 tysięcy gości. W program Festiwalu idealnie wpisały się również warsztaty kulinarne sokołowskiej Akademii Smaku – „Gotowanie z literaturą”.

Stolica Języka Polskiego to wyjątkowe spotkania i wydarzenia, pozostające w nurcie letnich slow-festiwali. Nie bez przyczyny festiwal ten nie odbywa się w wielkiej metropolii, lecz właśnie w Szczebrzeszynie – niedużej, lecz wyjątkowo urokliwej miejscowości na Roztoczu. Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego – stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu i wielkomiejskiego zgiełku – doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Akademię Smaku Sokołów. Nieśpieszne odkrywanie nowych smaków, korzystanie z wysokiej jakości produktów, czerpanie przyjemności z każdego posiłku – to filary działalności sokołowskiej Akademii.

Warsztaty poprowadzili dwaj szefowie kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko i Łukasz Konik - wspólnie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie, które – jak same mówią o sobie – „nie tańczą i nie śpiewają, ale gotują”. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, których popularyzacją zajmują się członkinie Koła. Festiwalowi goście mieli okazję nie tylko poznać smak regionalnej kuchni Roztocza i tajniki przygotowania poszczególnych dań, ale też czynnie i chętnie uczestniczyli w gotowaniu. Zwieńczeniem warsztatów była oczywiście wspólna degustacja potraw.

Wśród przygotowanych dań znalazły się między innymi leniuszki – gołąbki z kaszy gryczanej z dodatkami, zawijane w liście z kiszonej lub podkwaszanej kapusty białej. Na Roztoczu to jarskie danie przygotowywane jest najczęściej w okresie postu i podawane z olejem tłoczonym na zimno jako potrawa wigilijna. Podczas warsztatów leniuszki zostały natomiast podane z gulaszem wieprzowym – i w takiej formie wzbudziły wielkie uznanie wśród uczestników warsztatów. Podczas kolejnych festiwalowych dni przygotowane zostały również: bigos roztocki, tarciuch, pierogi pieczone po bodaczowsku, świeżonka podawana z domowym chlebem i smalcem.

Sokołów przygotował również ekspozycję z wybranymi cytatami z dzieł literackich, dzięki której festiwalowi goście mogli przekonać się, jak wielką inspiracją dla pisarzy bywa gotowanie i jedzenie – niezależnie od epoki, w której tworzyli.

 

szczebrzeszyn03
szczebrzeszyn10
szczebrzeszyn01
szczebrzeszyn04
szczebrzeszyn06
szczebrzeszyn09

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl