Gotowanie z literaturą. Akademia Smaku Sokołów zaprasza do wspólnego gotowania w Szczebrzeszynie

II Festiwal Stolica Języka Polskiego, który rozpocznie się 31 lipca w Szczebrzeszynie, będzie z pewnością wielkim świętem dla fanów literatury.

II Festiwal Stolica Języka Polskiego, który rozpocznie się 31 lipca w Szczebrzeszynie, będzie z pewnością wielkim świętem dla fanów literatury. Podczas festiwalu idealną propozycję dla siebie znajdą również miłośnicy dobrych kulinariów – zadba o nich jeden z mecenasów Festiwalu - firma Sokołów S.A., która zaprasza na festiwalowe „Gotowanie z literaturą”.

Stolica Języka Polskiego idealnie wpisuje się w popularny na całym świecie nurt letniego slow-festiwalu. Szczebrzeszyn – niewielka, lecz niezwykle malownicza miejscowość na Roztoczu – już po raz drugi powita gości, poszukujących nie tylko kulturalnej rozrywki na najwyższym poziomie, ale też relaksu i wytchnienia od wielkomiejskiego zgiełku. Taka nieśpieszna, wakacyjna atmosfera festiwalu doskonale sprzyja również idei przyjemności dobrego jedzenia, która jest jednym z filarów działalności Akademii Smaku firmy Sokołów.

Sokołowska Akademia Smaku za cel stawia sobie propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami, a także inspiruje do eksperymentowania w kuchni. Jej eksperci przekonują, że każdy posiłek może stać się chwilą oddechu w codziennym zabieganiu i pozwoli na nowo odkryć bogactwo smaków.

W programie Festiwalu nie zabraknie ani ciekawych wydarzeń (spotkań autorskich, koncertów, warsztatów i dyskusji o szeroko pojętej kulturze), ani wspaniałych gości (jak Wiesław Myśliwski, Szczepan Twardoch, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk czy Zygmunt Miłoszewski). Stałym punktem codziennego festiwalowego programu będzie również „Gotowanie z literaturą”, na które zaprasza Akademia Smaku Sokołów. Na specjalnie przygotowanym stoisku szefowie kuchni Sokołów S.A. – Dominik Moskalenko oraz Łukasz Konik wraz z kołem gospodyń wiejskich z Bodaczowa przygotowywać będą dania kuchni regionalnej. Kto nie próbował nigdy tarciucha z ziemniaków, leniuszków czy pieczonych pierogów z ciasta drożdżowego – będzie mógł ich skosztować podczas Festiwalu.

Gotowanie i jedzenie bywa też wielką inspiracją dla pisarzy. W jaki sposób kulinaria zagościły w twórczości Mikołaja Reja, Antoniego Czechowa, Bohumila Hrabala czy Wiesława Myśliwskiego?
O tym przekonać się będzie można dzięki przygotowanej przez Sokołów S.A. ekspozycji z wybranymi cytatami z literatury dotyczącymi kuchni i potraw.

W piątek (05.08) firma Sokołów zaprasza na spotkanie z dietetyczką Agnieszką Piskałą, które poświęcone będzie „diecie dla głowy” – czyli co powinniśmy jeść, by wspomóc pamięć i koncentrację.

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl