Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów. Jakość i smak polskiej wołowiny

W Akademii Smaku zainicjowaliśmy cykl warsztatów, których celem jest promocja najnowszych trendów kulinarnych oraz zdrowej, zbilansowanej diety.

W Akademii Smaku zainicjowaliśmy cykl warsztatów, których celem jest promocja najnowszych trendów kulinarnych oraz zdrowej, zbilansowanej diety. Pierwsze spotkanie poświęcone było tematowi polskiej wołowiny – jej wysokiej jakości oraz licznym walorom kulinarnym. Punktem warsztatów, który w szczególny sposób przykuł uwagę gości był pokaz porcjowania ćwierci wołowej, połączony z ciekawymi informacjami na temat tego niedocenianego w naszym kraju mięsa.

Uczestnicy warsztatów – blogerzy kulinarni oraz redakcja magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk” – spotkali się w wyjątkowej scenerii Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej. W pierwszej części spotkania, szef kuchni Sokołowa – Dominik Moskalenko – zaprezentował rozbiór ćwierci wołowej, połączony z praktyczną dawką wiedzy na temat porcjowania. Zgromadzeni goście mogli dowiedzieć się, z której części pochodzą poszczególne elementy wołowe, np. antrykot, rostbef, polędwica czy filet mignon. Dominik Moskalenko wyjaśnił również czym różni się sezonowanie na mokro od sezonowania na sucho, a także przedstawił różne szkoły porcjowania mięsa w zależności od kraju.

Kolejnym punktem programu było wspólne gotowanie – pod przewodnictwem Dominika Moskalenko, przedstawiciele redakcji „Kukbuk” oraz blogerzy przygotowali sałatę Cezar z flan stekiem Sokołów, smażony antrykot Sokołów z opiekanymi ziemniakami i sałatką, a na deser – placek jabłkowy z patelni. Potem nadszedł czas na posiłek, który goście spożyli w imponującej sali jadalnej oraz w oranżerii. Był on również okazją do rozmowy na temat zdrowego odżywiania z Agnieszką Piskałą – dietetykiem, ekspertem ds. żywienia Sokołowa.

Takimi spotkaniami firma Sokołów S.A. chce przyczynić się do poprawy świadomości kulinarnych i zdrowotnych zalet wołowiny oraz wzrostu jej popularności. W Polsce statystycznie spożywamy bardzo mało wołowiny – ok. 2 kilogramy na osobę rocznie, podczas gdy średnia w Unii Europejskiej to ok. 15 kg na osobę rocznie. Jednym z istotnych czynników wpływających na tak niskie spożycie wołowiny w naszym kraju jest przeświadczenie, że trudno ją przygotować, a także pojawiająca się często wśród konsumentów niepewność co do jakości i pochodzenia sprzedawanego mięsa. Wołowina z serii Sokołów Uczta Qulinarna daje pewność korzystania z wysokiej jakości, sprawdzonego mięsa, pochodzącego z polskich gospodarstw. Potrawy przygotowane podczas warsztatów są dowodem na to, że dania z wołowiny mogą być proste w wykonaniu, smaczne, a jednocześnie efektowne.

 

 

fot2
fot2
fot2
fot2

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl