Spotkanie dla blogerów i ich bliskich w Akademii Smaku Sokołów

Jak komponować codzienną dietę i jak radzić sobie z częstymi problemami żywieniowymi u osób starszych – odpowiedzi na te pytania mogli poznać goście warsztatów w Akademii Smaku Sokołów.

Jak komponować codzienną dietę i jak radzić sobie z częstymi problemami żywieniowymi u osób starszych – odpowiedzi na te pytania mogli poznać goście warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. Na spotkanie zaprosiliśmy blogerów wraz z bliskimi osobami w wieku starszym. Dietetyk Agnieszka Piskała przedstawiła zasady właściwego żywienia seniorów. Potrawy przygotowane według przepisów szefa kuchni Sokołów – Dominika Moskalenko, dowiodły, iż w prosty sposób można przyrządzić oryginalne dania, które zaspokoją kulinarne i żywieniowe wymagania osób w wieku starszym. Na gości czekała również niespodzianka – spotkanie z ambasadorem firmy Basilur Tea w Polsce, który wraz ze swoim zespołem wprowadził ich w tajniki parzenia wyśmienitych cejlońskich herbat.

Akademia Smaku Sokołów nie tylko promuje zdrowe odżywianie, lecz również edukuje, jak wielkie znaczenie ma ono dla podniesienia jakości całego życia. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza dla osób o szczególnych wymaganiach dietetycznych – jak seniorzy. Właściwa dieta w zasadniczy sposób przyczynia się do utrzymania ich zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Jednocześnie osoby starsze często borykają się z wieloma problemami żywieniowymi.

Te zagadnienia stały się również tematem warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. Tym razem ich uczestnikami byli blogerzy wraz z bliskimi osobami w wieku starszym. Nasi goście mieli możliwość pogłębienia wiedzy i umiejętności, a spotkanie stało się również okazją do czerpania radości ze wspólnie spędzonego czasu.

W pierwszej części spotkania dietetyk Agnieszka Piskała opowiedziała, na co w szczególny sposób zwracać uwagę w przypadku diety osób starszych. Przekonywała, że komponowanie jadłospisu seniora nie musi być trudne. Duże zainteresowanie gości wzbudziła część dotycząca diety i interakcji z lekami. Wciąż nie każdy pamięta, że leków nie należy popijać kawą, herbatą, napojami mlecznymi, sokami czy alkoholem – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk. – Istnieje też wiele innych ważnych zasad – na przykład nabiał jest zakazany w leczeniu antybiotykami, tetracyklinami i lekami na osteoporozę. Produktów pełnoziarnistych nie można z kolei spożywać z trójpierścieniowymi lekami na depresję i z naparstnicą (na arytmię i niewydolność serca). Każdy z uczestników mógł również skorzystać z indywidualnej konsultacji dietetycznej, połączonej z analizą składu ciała.

W części praktycznej warsztatów, goście wspólnie z szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, przygotowali dania odpowiadające żywieniowym wymaganiom seniorów. Do ich przyrządzenia wykorzystane zostały między innymi produkty marki Sokołów, które na co dzień mogą stać się cennym komponentem diety osób starszych - linia warzywna „Z gruntu dobre” oraz produkty wolno gotowane – jak Pulled pork – czyli wysokiej jakości mięso wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze. W menu warsztatów znalazły się: pierogi nadziewane Pastą z ciecierzycy „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku, makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów „Z gruntu dobre”, wolno gotowana łopatka wieprzowa na puree z warzyw korzennych z sosem pieczeniowo-musztardowym.

Idealnym dopełnieniem wyjątkowej atmosfery tego jesiennego popołudnia stał się pokaz parzenia herbat BASILUR. Chcieliśmy pokazać uczestnikom warsztatów, że wysokiej jakości gatunki herbat zapewniają unikalne wrażenia smakowe - mówi Robert Krygier z firmy Tea Brothers, wyłącznego dystrybutora Basilur Tea w Polsce. – Ważny jest również sposób parzenia – na przykład herbatę zieloną z dodatkami smakowymi należy parzyć w temperaturze poniżej 70°C. Ciekawym, a mało znanym sposobem, jest również parzenie herbaty „na zimno”, metodą cold brew, które – dla uzyskania najlepszego efektu – powinno trwać minimum 2 godziny. Niezwykły smak i aromat cejlońskich herbat doskonale wpisał się w wyjątkową atmosferę spotkania, sprzyjając dyskusjom o dobrym życiu i przyjemności zdrowego jedzenia.

Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl