Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych

Sztuka łączenia sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi

Tematem naszego kolejnego spotkania z blogerami stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi. Uczestnicy spotkania mieli okazję zwiedzenia siedleckiego browaru Brofaktura oraz zapoznania się z procesem warzenia piwa, a w drugiej części warsztatów w siedzibie Akademii Smaku Sokołów przygotowaliśmy wyjątkowe, grillowane dania.

- Ideą sokołowskiej Akademii jest kreowanie nowych trendów kulinarnych i kreatywne podejście do łączenia smaków – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Odpowiadając na ogromne i wciąż rosnące zainteresowanie piwami lokalnymi, kraftowymi chcieliśmy pokazać, jak ciekawie wprowadzić je w obszar kulinarnego zastosowania. Wołowinę, najczęściej zestawianą z winem, tym razem połączyliśmy z niebanalnymi smakami złocistego trunku.

Warsztat rozpoczął się w nietypowym miejscu. W zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec mieści się Brofaktura – browar restauracyjny. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił proces warzenia. Każdy miał okazję skosztować słodu jęczmiennego – delikatnie karmelowego oraz prasowanego chmielu, o specyficznym, wyrazistym smaku. Gościom zaserwowano różne rodzaje piwa, warzone w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi.

Druga część warsztatu odbyła się w niezobowiązującej atmosferze garden party, w scenerii Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej - siedzibie Akademii Smaku Sokołów. Szef kuchni Dominik Moskalenko opowiedział o tajnikach sezonowania wołowiny i dokonał jej rozbioru, tłumacząc proces krok po kroku. Podkreślił, iż na wartość przyrządzonej potrawy ma wpływ nie tylko to, w jaki sposób przygotujemy marynatę – decydujące znaczenie ma jakość mięsa. Najbardziej cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca i taką właśnie w swoim asortymencie ma firma Sokołów. Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbowania wołowiny sezonowanej na sucho. Przygotowana w marynatach i sosie z dodatkiem kraftowych piw, idealnie sprawdziła się w grillowanych daniach: orientalnym szaszłyku z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, polędwicy wołowej z chrupiącymi sałatami oraz burgerze z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Goście poznali również kolejne, wyjątkowe gatunki piwne, które zaprezentował Rafał Batorowicz z firmy Sokołów S.A., prywatnie pasjonat browarnictwa. Wyjaśnił, że łyk lagera pale ale, czy też guinessa może znacząco wzbogacić, albo nawet zmienić smak dania. Sezonowany osiem tygodni rostbef w połączeniu z zaproponowanym przez niego Russian Imperial Stout zawojował kubki smakowe nawet największych sceptyków piwa. Pozytywnym zaskoczeniem było także zestawienie mocnego i słodkiego lagera z wołowymi burgerami, czy dojrzewającej kiełbasy z belgijskim lambikiem o intensywnym smaku malin.

- Takimi spotkaniami chcemy przypominać, że ze wspólnie przyrządzanego posiłku, spożywanego w niespiesznej atmosferze, możemy czerpać ogromną przyjemność – podsumowuje Aleksandra
Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – To chwila oddechu w codziennym pędzie, które pozwala na nowo odkrywać bogactwo smaków. Warto z tego korzystać.

Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze
Sokołów spotkanie browarze

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl