Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

Boże Narodzenie w staropolskim stylu

składniki

  • 0,2 l maraschino Maraska
  • 0,75 kg kaszy manny
  • 400 g gotowanych kasztanów
  • 50 g śliwek wędzonych
  • 1 laska cynamonu
  • pół gałki muszkatołowej
  • 75 g migdałów płatków
  • 100 ml miodu wielokwiatowego
  • 1 l mleka
  • 0,75 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta szafranu

Przygotowanie:

Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką stołową na matę cukierniczą, po czym wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Całość serwujemy posypaną migdałami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl