Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej

Boże Narodzenie w staropolskim stylu

składniki

  • 1,25 kg czarnej kiszki
  • 50 ml dobrego koniaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1,5 kg siatki wieprzowej
  • 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,2 kg jarzębiny mrożonej
  • 100 g cukru
  • pół butelki białego wina wytrawnego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 kostka masła
  • 50 ml śmietany 36 %
  • 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew - 1 l wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku)
  • 50 ml octu winnego

Przygotowanie:

Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Korzenie pasternaku kroimy wzdłuż i również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy z osłonki, przekładamy do dużego naczynia i dodajemy koniak, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl