Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

Boże Narodzenie w staropolskim stylu

składniki

  • 0,5 kg fasoli
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cały kurczak
  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 1 gęsia lub indycza szyja
  • 0,25 kg podgardla wieprzowego
  • 0,25 kg karkówki wieprzowej
  • 0,25 kg świecy wołowej
  • 25 g kaparów
  • pół słoiczka anchois
  • 0,3 l śmietany kwaśnej
  • 3 jaja
  • 125 g smalcu wołowego lub gęsiego
  • 0,2 l wody mineralnej niegazowanej
  • estragon
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach.

Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl