Całodniowy zbilansowany jadłospis - dzień 2

Propozycja diety na cały dzień

Śniadanie

Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
2 jajka
2 tosty pełnoziarniste
świeże masło 10 g
2 plastry szynki Naturrino
sól, świeżo mielony pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy szynkę. Obsmażamy tost na tym samym maśle (w ten sposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu.

 

II Śniadanie

Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki

 

Obiad

Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
boczek pieczony Naturrino 100 g
ziemniaki 100 g
brokuły 100 g
jabłka 100 g
tarty chrzan 20 g
sos pieczeniowy 100 ml
masło 50 g
mleko 50 ml
młode liście szpinaku 100 g
sól, świeżo mielony pieprz

 

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i dodajemy tarty chrzan.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą.

Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku.

Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym.

 

Podwieczorek

Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców)

 

Kolacja

Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
schab Naturrino 100 g
1 świeża gruszka
obrany seler naciowy 100 g
ser pleśniowy Lazur 50 g
orzechy włoskie 10 g
jogurt grecki 50 g
miód

 

Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka. Obieramy i kroimy świeżą gruszkę w cząstki. Orzechy włoskie krótko prażymy na patelni lub w piekarniku. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę miodu, pokruszony ser Lazur lub Gorgonzolę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo cienko pokrojony schab.

 

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl