Całodniowy zbilansowany jadłospis - dzień 1

Propozycja diety na cały dzień

Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
2 jajka
szczypiorek 10 g
2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego
2 plastry szynki pieczonej Naturrino
masło 10 g
sól, świeżo mielony pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe.

 

II Śniadanie

Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli

 

Obiad

Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem z boczku surowo wędzonego

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
pasztet Naturrino 250 g
pieczarki 100 g
cebula 100 g
szpinak 250 g
mąka 250 g
1 jajko
woda 100 ml
masło 50 g
wywar mięsny lub warzywny 100 ml
natka pietruszki 25 g
sól, świeżo mielony pieprz

 

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.

Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła dodajemy młode liście szpinaku, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po około minucie ogrzewania szpinak będzie gotowy - wystarczy odcisnąć nadmiar wody.

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe.

 

Podwieczorek

Jabłko i garść migdałów

 

Kolacja

Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu

 

Sokołów warsztaty dla dzieci

Składniki:
golonka pieczona Naturrino 1 szt.
mieszane młode liście sałat 50 g
pomidory cherry 50 g
ogórek świeży 50 g
czerwona cebula 10 g
musztarda gruboziarnista 20 g
miód 5 g
oliwa z oliwek 20 g
sól, świeżo mielony pieprz

 

Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa.

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl