Piknikowa sałatka słoikowa

Sałatka idealna na rodzinną wyprawę

składniki

  • szyneczka drobiowa Sokoliki

    kukurydza konserwowa

    pomidory – najlepiej małe, śliwkowe lub koktajlowe

    awokado

    ser żółty

    jajka ugotowane na twardo

    cebula czerwona (opcjonalnie – do dekoracji)

    odrobina majonezu lub sosu czosnkowo-ziołowego

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), ser w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka posiekać w kostkę, a szyneczkę pociąć na drobne paseczki. Składniki sałatki (poza awokado i cebulą) układać warstwami – najlepiej w szklanym słoiku, gdyż sałatka w ten sposób podana pięknie się prezentuje. Kolejność warstw – dowolna. Ważne, aby na wierzchu ułożyć pokrojone w paski awokado i ewentualnie pokrojoną w cienkie piórka cebulę (opcjonalnie – ja lubię, ale moje dzieci już nie). Sałatkę udekorować kleksem majonezu lub dressingu ziołowo-czosnkowego.


Taką sałatkę można zabrać zarówno na wyprawę rodzinną jak i do pracy na lunch.

 

Autorka przepisu: Oliwia Mędrak-Budzińska
Przepis nadesłany w ramach konkursu na potrawę piknikową,
zorganizowanego przez Sokołów S.A.

 

 

 

 

 

 

 

Wykorzystany produkt:

szyneczka drobiowa Sokoliki

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl