składniki (4 porcje)
- 400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
- 3 pomidory pokrojone w łódeczki
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
- 1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
- 1 żółta papryka pokrojona w słupki
- pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- szczypta soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść kolendry do przybrania
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Do podania ryż jaśminowy dla każdej osoby
Przygotowanie:
Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj mięso i chwilę podsmażaj, aż będzie gotowe. Dodaj paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażaj. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy nerkowca. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.