Leniuszki

Tradycyjne danie z Roztocza

składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
  • 1 główka kapusty białej kiszonej (w okresie jesienno- zimowym) lub podkwaszanej (w okresie letnim)
  • Sól, pieprz do smaku

Leniuszki - jest to danie tradycyjne z Roztocza, jarskie, przygotowywane najczęściej w okresie postu i podawane z olejem tłoczonym na zimno jako potrawa wigilijna.

W wersji obiadowej leniuszki można podawać z sosem ze świeżych prawdziwków czy kurek. Doskonale smakują z gulaszem wieprzowym.

Leniuszki to przygotowane z kaszy gryczanej z dodatkami gołąbki, zawijane w liście z kiszonej lub podkwaszanej kapusty białej.

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Dodajemy do tego ciepłe ugotowane i starte ziemniaki, masło lub olej, sól, pieprz. Mieszamy całość, wyrabiając masę.

W okresie letnim przygotowujemy kapustę podkwaszaną – kapustę gotujemy w wodzie z sokiem z kiszonej kapusty.

Do wyrobionej masy można dodać duszone na maśle prawdziwki lub suszone i gotowane grzyby. Można również dodać trochę pokrojonej kapusty ze środka ugotowanej główki (nie za dużo – tak aby przygotowywany farsz się dawał lepić i nie rozsypywał się).

Do liścia obgotowanej kapusty nakładamy łyżką farsz i formujemy gołąbki.

Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy osoloną wodą, tak by woda pokryła gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

 

Przepis na potrawę przygotowaną w ramach warsztatów „Gotowanie z literaturą” podczas II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie.
Warsztaty prowadzone wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich z Bodaczowa.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl